Nosework

Nosework on alunperin USA:ssa kehitetty hauska nenänkäyttölaji, joka sopii kaikille koirille. Lajia voi harrastaa yksin tai koulutusryhmissä. Nosework on sekä hyvää aktivointia jokaiselle kotikoiralle että koelaji tavoitteellisille harrastajille.

Nosework-kokeita on Suomessa järjestty vuodesta 2017 lähtien Nose Work Finland ry:n alaisuudessa. Vuoden 2020 alusta laji siirtyi Suomen Kennelliiton alaisuuteen ja sai näin virallisen koelajin aseman.

KOELAJIT & TASOLUOKAT

Nosework kokeissa koelajeja on kaksi: kaikkien etsintämuotojen koe sekä yhden etsintämuodon koe. Etsintämuotoja eli erilaisia etsintäalueita on neljä: laatikot, sisäalueet, ulkoalueet ja ajoneuvot. Kaikkien etsintämuotojen kokeessa on neljä etsintää yksi kutakin etsintämuotoa. Yhden etsintämuodon kokeessa tehdään esim. neljä sisäetsintää.

Tasoluokkia on kolme 1.-3. luokka, joissa vaikeustasoon vaikuttaa hajupiilojen määrä, etsintäalueen koko sekä suoritusaika. Koelajit eivät ole toistensa tuloksista riipuvaisia eli koira voi olla kaikkien etsintämuotojen kokeessa 3-luokassa ja yhden etsintämuodon ulkoetsintäkokeessa 1- luokassa. Koira voi valioitua kustakin koemuodosta.

Lisätietoja nosework-lajista löytyy Nose Work Finland ry:n nettisivuilta ja voimassa olevat säännöt löytyvät Suomen Kennelliiton nettisivulta.