Vuoden 2023 parhaimmat nosework-koirakot

1. Jonna Friman ja Yuki (Backriver´s First Every Brown)

1. Jonna Friman ja Yuki (Backriver´s First Every Brown)

Yuki on 5-vuotias bordercollieuros.
Lajin parissa olemme harrastaneet jo nuoresta lähtien. Meidän matkamme polven ristisideleikkauksen kuntoutuksessa saatiin paljon voimaa nosework-kokeista. Kuntoutus kesti kaikkinensa yli vuoden ja matka on ollut pitkä. Ensin oli tavoitteena päästä yhteen kokeeseen.
Sitten uskalsi toivoa jo yhtä LN-tulosta. Seuraavaksi luokkanousua ja pian nousua kolmosluokkaan. Pikkuhiljaa on alettu haaveilla osallistumisesta SM-kokeisiin.

Yukin kanssa olen oppinut, että jokaisesta hetkestä pitää nauttia ja kokeissa me aina ennen kaikkea pidetään hauskaa ja nautitaan yhteisistä hetkistä. Yuki on aina rakastanut noseworkia ja vanhemmiten siitä on kuoriutunut uusi pentu, kun katsoo sen riehaantumista noseworkin parissa.
Viime vuonna Yuki saavutti yhteensä 6 LN-tulosta ja sai yhden luokkanousun. Lisäksi Yuki sijoittui elokuussa Lohjan Kirsujen seuranmestaruuskokeissa hopealle.

Tavoitteemme vuodelle 2024 on korkata 3-luokka sisäetsinnässä, saada viimeinen LN-tulos KEKissä 2-luokasta ja alkaa treenata ensi vuoden SM-kokeita varten.

Riemulla mennään niin pitkään, kuin Yukin terveys antaa myöden. Toivonkin, että meidät nähdään vielä pitkään nosework-kokeiden parissa!

2. Janina Wallgren ja Kira (Aika Paha Annos)

Kira on 9-vuotias Belgianpaimenkoira Malinois. Noseworkia olemme harrastaneet muutaman vuoden, ja kävimme kerran tutustumassa nosework kokeisiin jo vuonna 2021. Varsinainen kisaura aloitettiin vuonna 2023, samalla kun Kira pikkuhiljaa eläköityy vauhdikkaammista lajeista.

Kira selvästi nauttii hajutyöskentelystä, ja tämä onkin hyvä laji purkaa energisen koiran virtaa.

Kaikkien etsintämuotojen kokeissa ja sisäetsintäkokeissa nousimme vuoden aikana kakkosluokkaan

3. Isa Fagerstedt & Ruby (Grairish Narnageeha)

Ruby on 6-vuotias vehnäterrierinarttu, jonka kanssa olemme harrastaneet noseworkiä noin 5 vuotta. Nosework on Rubyn päälaji mutta harrastamme myös agilityä silloin tällöin.

Vuonna 2023 osallistuimme ensimmäistä kertaa YEK-muotoisiin kokeisiin. Ennen sitä olimme osallistuneet vain KEK-kokeisiin. Saimme viime vuonna kaksi luokkanousua, kun nousimme 2-luokkaan koemuodoissa KEK ja YEK-S (sisäetsintä).

Rubyn kanssa on ollut haasteita johtuen koiran epävarmuudesta ja reaktiivisuudesta. Loppuvuodesta tapahtui iso muutos Rubyn itsevarmuudessa ja kaikki epävarmuus katosi. Minun tehtäväni kokeissa on sen jälkeen ollut lähinnä kävellä perässä ja sanoa "Löytö" kun Ruby ilmaisee minulle kätkön paikan.

4. Tua Axelsson & Magda
5. Jonna Friman & Haru
6. Anu Luoto & Navi
7. Aino Askala & Isla
8. Aino Askala & Ariel


Vuoden 2023 Nosework-luokkanousijat

Janina Wallgren & Kira, 2 luokkanousua
Isa Fagerstedt & Ruby, 2 luokkanousua
Jonna Friman & Haru, 2 luokkanousua
Tua Axelsson & Magda, 1 luokkanousu
Elke Sohlman & Unita’s Crown Royal, 1 luokkanousu
Jonna Friman & Yuki, 1 luokkanousu


Onnea tarkkakuonoiset huippunosework-koirakot!

Vuoden 2022 parhaimmat nosework-koirakot

1. Tua Axelsson ja Magda (Hihundin Muisto), 28 pistettä

2. lk

Magda on 11 vuotias karkeakarvainen mäyräkoira ja on harrastanut nosea jo muutaman vuoden. Muut lajit jouduttiin lopettamaan, kun Magda lokakuussa 2019 sairastui lievään välilevytyrään. Siitä se kuitenkin toipui täydellisesti ja nose on loistava tapa purkaa mäykkyenergiaa. Magdan kanssa ollaan käyty melkein vaan KEK-kokeissa, jossa Magda viime vuonna sai kaksi 100 pisteen luokkanousuun oikeuttavaa tulosta. Tänä vuonna on tarkoitus jatkaa tulosten metsästämässä.

2. Isa Fagerstedt ja Ruby (Grairish Namageeha), 16 pistettä

1. lk

Ruby on 5-vuotias vehnäterrierinarttu (kuvassa vasemmalla), jonka kanssa olemme harrastaneet noseworkiä noin neljä vuotta. Nosework on Rubyn päälaji ja sivulajina harrastamme agilityä. Vuonna 2022 käytiin seitsemässä KEK1-kokeessa, joista kahdesta saatiin 100 p luokkanousutulos. Tavoitteena vuodelle 2023 on saada kolmas 100 p luokannousutulos ja nousta 2-luokkaan.

Rasmus on 13-vuotias vehnäterrieriuros (kuvassa oikealla), jonka kanssa nousimme vuonna 2022 KEK:issä 1.lk -> 2.lk.

3. Anu Luoto ja Navi (Dog Agnes Final Frontier), 9 pistettä

2 lk

Navi on nyt 7-vuotias borderterrieriuros. Navin päälajina on nosework, jota on harrastettu viitisen vuotta. Ensimmäisissä kokeissa käytiin syksyllä 2020 ja vuoden 2021 aikana noustiin kaikkien etsintämuotojen kokeissa 2. luokkaan. Vuonna 2022 koekäynnit jäivät melko vähiin, kun koira tai ohjaaja oli sairaana. Hajutyöskentelykokemusta Navilla on puolen vuoden ikäisestä ja ensimmäinen opetettu haju oli lepakon haju. Nosen lisäksi ollaan harrasteltu hoopersia, jota ollaan treenattu vuoden 2022 kesästä saakka. Koiratanssi on edelleen mukana kuvioissa ja myös rally-tokon alkeita ollaan opiskeltu.

Vuoden nosework-koirakkokilpailun säännöt löydät täältä.